Sinkko.org Mediaräppänä

Mediaperheen näivettynyt pää-äänenkannattaja

Sinkko.org Mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Risto

Saunaremontti: purkki sävytettyä saunasuojaa on halvempi kuin uudet paneelit

9. Tammikuuta 2010 · 1 Kommentti

Taloyhtiö on päättänyt tehdä putkiremontin, ja samassa yhteydessä päätimme tehdä saunaremontin. Saunaa on remontoitu meillä 10-15 vuoden välein, aina kun paneelit ovat alkaneet näyttää pahalta. Nyt otin vinkkiä sisustuslehdistä, ja hups – päätinkin pitää paneelit ja käsitellä ne. Saunasuojaa saa nimittäin sävytettynä, ja tummin mahdollinen eli noki-sävy riitti yhdellä käsittelyllä. Pinta on mustan lämmin – ja tuli paljon halvemmaksi kuin uudet paneelit.
Edellisessä remontissa asennettiin vuolukivikiuas ja savupiippu verhoiltiin vuolukivilaatoilla. Niiden väritys sopii hyvin yhteen tumman seinän kanssa. Mikä olisi sitten hyvä lauteiden materiaali? Pitkään ei tarvinnut miettiä ja tervaleppä oli valittu. Asiaa auttoi vielä se, että erään suuren rautakauppaketjun valmiit laude-elementit sopivat sentilleen saunamme mittoihin, sattumaa tietenkin. Vanhoista lauteista otin talteen muutaman abashilaudan. Pehmeä puu on helppoa hioa, ja lauta näyttää taas uudelta. Niistä sai nojauslaudat seinään.
Jäljellä olikin sitten työläin näperrysvaihe, kuituvalojen asentaminen. Kuudentoista kuidun pujottaminen valmiisiin rakenteisiin vei oman aikansa, mutta valoja halunnut vaimoväki oli sitten tyytyväinen tulokseen. Kuituvalot olivat yksittäisenä hankintana ehkä remontin suhteessa kallein ostos, yli 500 €, mutta kai se sitten kannatti. Vanha saunalamppu sai vielä armonaikaa, mutta sitä ei välttämättä tarvita. 16 kuidun valo riittää, ja osa valosta on suunnattu lauteiden eri tasoille, joten harha-askeleita ei tule huononäköisillekään.


Myös vanha puuraaminen saunan ovi sai lisää elinaikaa saunasuojapinnalla, ja ovikin istuu nyt hyvin kokonaisuuteen. Pesuhuoneen/kylppärin puupaneelit vaihtuivat tervaleppään, ja kaapistojen ja laatikostojen väriksi valittiin musta puupintakuvio. Pesuhuoneen ja saunan lattiassa aikaisempi beige/harmaa laatoitus edellisen remontin jäljiltä sai edelleen kelvata.
Taloyhtiön piikkiin tulevat siis uudet vesijohdot, ja samalla huoneistokohtaiset vesimittarit, joten uusilla vesikalusteilla käyttömukavuus lisääntyy, vaikka eivät vanhatkaan vihonviimeisiä olleet.
Kokonaisuus on värimaailmaltaan harmoninen – leppä, musta puu, vihreä vuolukivi – olemme tyytyväisiä. Mahdollisimman paljon itse tehtynä homma ei maksa maltaita, ja homma pysyy hanskassa. Huonommin kävi taloyhtiön remontin – rakennusliike teki konkan kesken kaiken, mutta sen nyt kai ei ole kovin kummallista.

Avainsanat: · , , , , ,

1 kommentti tähän mennessä ↓

  • 1 Kimmo // 25.01.2010 klo 00:42:31

    Pätee muuten tuo sävytetyn taika myös terassien puuöljyihin. Sävyttämällä saa vanhastakin terassista todella hyvän näköisen. Miinuspuolena se, että halpaa tuo litku ei ole, mutta toki halvempaa kuin uudet terassilaudat…

Kirjaudu kommentoidaksesi.