Sinkko.org mediaräppänä

Mediaperheen pää-äänenkannattaja

Sinkko.org mediaräppänä header image 3

Tietoja mediaräppänästä

29. Lokakuuta 2016

PC GrillMediaräppänä on yksityinen ja omaksi huviksi tehty sivusto. Sitä ylläpidettiin alun perin kierrätetyissä palvelimissa ja niiden hukkalämmöllä lämmitettiin varastotiloja. Sittemmin sähkö alkoi maksaa julmetusti ja pilvi keksittiin.

Jotain pientä palvelua on tullut pyöritettyä oikeastaan 90-luvun puolivälistä lähtien. Ensimmäinen “oikea” verkkoyhteys oli 64 kbit/s 4-johdinyhteys, jonka onnistuin saamaan asuessani vielä HOAS:illa. Muistona taitaa edelleen varastossa olla ääriponnistus opiskeluajoilta eli omalla rahalla hankittu Zyxel -reititin, jossa oli tämä maaginen V.35 portti. Pelkkä kaapelikin maksoi 600 markkaa vuokramodeemin ja reitittimen väliin. Mistään ei ilmaiseksi saanut oikeaa reititintä (Paitsi Ciscon IGS:n, mutta se huusi kuin hinaaja eikä sitä voinut käyttää opiskelijakämpässä). Tuolloin 90-luvun lopussa palvelimena oli ties mitä Altos 2086, 386 DX/SX  ym. lahjoituksena saatua roinaa.

Tälle vuosituhannelle siirtyessä sivusto muutti Sun SparcStation20:een ja ensimmäiseen omaan kotiin saatiin huippunopea 1 Mbit/s DSL -yhteys. OS vaihtui nopeasti Solariksesta OpenBSD:hen. Aika äkkiä kyllästyin Sunin äänekkyteen kaksiossa ja palvelu muutti taas läppäriin, jonka sain näyttö haljenneena. Viallinen näyttöpaneli vaan pois ja tilalle tuuletin. Levyt olivat sentään ulkoiset, Adaptecin 1480 PCMCIA SCSI-kortin kautta. Tuohon aikaan nimittäin 2,5″ HDD:t olivat tajuttoman hitaita, eikä SSD:stä ollut vielä tietoakaan. Verkkokorteiksi kelpasi USB1.1 adapterit, koska niiden nopeus riitti hyvin megan linjanopeuksille.

Tämä WordPressiin tehty sivustoprojekti sai alkunsa 2007 parista syliin pudonneista Sun -pavelimesta (Netra T1 ja X1). Niitä saattoi käyttää, koska samalla remontoin uuden asunnon pihavaraston lämpimäksi. Verkkoyhteytenä milloin minkäkin operaattorin ADSL, mutta julkisella kiinteällä IP:lä. Yleensä nopeus oli luokkaa 18/3. Mbit/s. Sunien teho-lämpö-ääni -suhde oli kuitenkin sen verran kehno, että näinä kalliin energian aikoina piti lopulta siirtää palvelu taas x86:een. Muutaman vuoden päästä uuden elämän saanut Pentium4 palvelin sitten simahti lopullisesti ja tilalle tuli kierrätetty IBM eServer x366 (2011). Se jaksaa urheasti toisella powerillaan vielä edelleen, mutta sopivia 3,5″ SCA ULTRA320 levyjä alkaa olla jo vaikea löytää. Lisäksi julkisia kiinteitä osoitteita ei hevillä enää kuluttajayhteyksille saanut, joten tuli aika siirtää palvelin pilveen ja pihavarastoa lämmitetään nyt tarvittaessa sähköpatterilla. Tylsää.

Mediaräppänä perustuu WordPress ohjelmistoon, jota on ryyditetty muutamalla laajennuksella sekä Cutline -teemalla, sekä muutamilla kätevillä laajennuksilla.

Ylläpitäjän tavoitat sähköpostitse webmaster@sinkko.org