Sinkko.org Mediaräppänä

Mediaperheen näivettynyt pää-äänenkannattaja

Sinkko.org Mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Risto

Obaman suosio ei niinkään messiaaninen

17. Maaliskuuta 2009 · Ei Kommenttia

USA:n presidentinvaali huuma on haihtunut, ja useimmat messiasta odottaneet ovat palanneet arkiajatteluun. Uusi presidentti sai niskaansa ennätysmäisen talouskriisin. Iso-Britannian vierailulla raportoitiin jo hänen väsymyksestään, vierailuohjelmaan tavallisesti kuuluvia illallisia ei järjestetty.

Gallup on USA:ssa mitannut myös Obaman kannatusta säännöllisesti tapojensa mukaan. Kauden ensimmäisissä mittauksissa saatiin hänelle kannatusluku 68 %, mikä tarkoittaa siis presidentin toimien hyväksyvien osuutta. Luku valahti jo alas 59 %:iin, mutta Obaman ensimmäinen merkittävä puhe pelasti tilanteen.

Gallup on verrannut Obaman tilannetta maaliskuun puolessa välissä Clintonin ja Georg W. Bushin tilanteeseen. Obama näyttää pärjäävän kylläkin paremmin kuin Clinton, kannattajia 61 % vs. 53 %. Clintonilla oli myös enemmän vastustajia, 34 % vs. 28 %. Bushiin verrattuna Obaman luvut ovat samaa tasoa, kannattajia Bushilla oli 58 %. Ero on niin pieni, että se mahtuu otantatutkimuksen virhemarginaaliin. Mitään messiaanista kannatusta Obaman luvut eivät siis osoita.

Tämän päivän maailmalle tyypillistä on, että ihmisten mielipiteet muuttuvat entistä nopeammin. Obamalla ei siis armonaikaa juuri ole. Nyt hänen kannatuksensa lasku näyttää suurin piirtein samanlaista trendiä kuin Bushin kannatus ensimmäisen kauden alussa. Nähtäväksi jää kuinka käy.

Gallupin luvut löytyvät täältä.

Obaman suosion lipsumisesta ja vastustajien osuuden kasvusta raportoi myös PEW-tutkimuslaitos.

Päivitys 8.4.2009: Obaman suosio on säilynyt suurin piirtein samalla tasolla, mutta mielipiteet demokraattien ja republikaanien kannattajien välillä näyttävät erkanevan voimakkaasti toisistaan. Maaliskuulla ero kannatuksessa kahden puolueen kannattajien välillä oli 47 %-yksikköä, maalis-huhtikuussa se on asettunut 63-65 %-yksikön tasolle.

Avainsanat: · , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.