Sinkko.org Mediaräppänä

Mediaperheen näivettynyt pää-äänenkannattaja

Sinkko.org Mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Risto

On se niin lapsellista …

3. Marraskuuta 2008 · Ei Kommenttia

Luin äskettäin tutkimuksesta, jonka mukaan englantilaiset koululaiset olisivat tyhmentyneet kolmenkymmenen vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Saattaa pitää paikkansa, mutta kyllä mielestäni aikuisetkin ovat tyhmentyneet, tai paremminkin tulleet lapsellisemmiksi. Lehdet ovat täynnä nykyään infantiilia tapaa käyttää joidenkin verbien imperatiivia: Löydä, näe. Lapsi sanoo äidille, että löydä nukke – ei aikuisen tapaan: etsi nukkeni. Miksi mainoskielen pitää olla niin lapsellista?

Infantilismia on mielestäni myös puhe junaradasta. Mikä on junarata? Se on lasten leikkikalu. Se alusta, jolla oikeat aikuisten junat kulkevat, on rautatie. Ja kun on rautatie, on myös rautatieasema – eikä juna-asema. Isoisäni ja monet muutkin vanhat sukulaiseni olivat rautatieläisiä. Kylläpä he pyörisivät haudoissaan, jos kuulisivatkin olevansa junaratalaisia!

Vihonviimeisiä kielen murskaajia ovat osalta-sanan käyttäjät: “Varikkokäynnit on suoritettu Räikkösen osalta.” Eikö ole karmeaa kielenkäyttöä, siinä on tuhottu lauserakenne ja koko ilmaisun logiikka. Minusta nämä osalta-sanan käyttäjät pitäisi sulkea eristyskoppiin ainoana seuranaan joku hyvä kirja, vaikkapa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Kyllä siinä kielenkäyttö palautuisi oikeille urilleen!

Monelle itsestään epävarmalle ihmiselle tuntuvat “vierasperäiset” konsonantit olevan hienompia kuin kotoperäiset. Onko Becca parempi kuin Pekka? Miksi sitten sanotaan biisi eikä piisi kun alkuperäinen englanninkielinenkin sana alkaa vielä kovalla p:llä? Tosi omituista. Samaa sarjaa on mielestäni c:n, x:n tai z:n käyttäminen erilaisissa “taiteilijanimissä”.

Minua harmittavat myös toimittajat, jotka puhuvat itsestään yksikön kolmannessa persoonassa. “Tämän uutislähetyksen toimittaa Ville Virtanen.” Ovatkohan he oikein terveitä? Lapsille saatetaan puhua joskus tähän tyyliin (“Vaari keittää Villelle puuroa.”), mutta enemmänkin epäilen, että tässä on todella kysymys jostakin kummallisesta psyykkisestä puolustustavasta. Toimittaja ei uskalla olla yksikön ensimmäinen persoona. Sairasta.

Ajankohtaan liittyvät kummallisuus on vielä ne autot, jotka liukastelevat yllätyskelissä. Miksei sanota suoraan, että taas peltilehmä lähti kuskin näpeistä? Ei kai se auton vika ole, monet muut ajavat saman kohdan ohi liukastelematta!

Avainsanat: · , , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.