Sinkko.org mediaräppänä

Mediaperheen pää-äänenkannattaja

Sinkko.org mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Kimmo

Yle Peking HD lähetyksen katsominen DVB-T verkosta (ilman digiboksia)

2. Elokuuta 2008 · Ei Kommenttia

DVB-T verkon HD testilähetykset alkoivat kovasti kiinnostaa, mutta sopivaa boksia ei tietenkään ole käsillä (muita keinoja siis tarvitaan). Yle lähettää 8.8. alkaen 720p H.264 Olympialähetyksiä pääkaupunkiseudulla VHF:llä 198,5 Mhz taajuudella. Testilähetykset ovat olleet päällä jo tovin. Digitan tiedote täällä.

Siispä strategia 1. oli käyttää VLC:tä. Sopivaa Linux medialaitetta ei ole ja viritintuki (BDA) on tarjolla 0.8.6 haarassa vain Linuxissa. Siispä käytän “videonauhurikonetta”, joka on vanha FC5 Fedora jossa Budget DVB PCI kortti. Ajatus on muuntaa sillä striimi DVB-verkosta Ethernet -verkkoon (aka. striimata) ja sitten katsoa sitä iloisesti olohuoneen Vista MCE -vehkeellä (VLC playerillä). Kaunis teoria ja tähän asti selvää pässinlihaa ja sitten alkaa itku.

Kas kun 0.8.6 haarassa on H.264 packetizer pistetty rikki (ilmeisesti), joten videota ei näy. Hommaan tarvitaan siis kuulemma joko 0.8.5 “sopiva” versio (en tosin löytänyt vaikka kokeilin montaa erilaista), tai 0.9.0 git versio, joka taasen on täysin kehitysversio. Sen valitsin, mutta kääntäminen FC5:sessa oli todellista tuskaa (eli vei noin 4 päivän illat), kun sitä sun tätä joutui päivittämään ensiksi (kuten development toolsit ja kaikki mediakirjastot, ffmepegin jne.). Kääntyi lopulta, mutta ei toimi vieläkään täysin (unresolved symbols siellä ja täällä). Mutta verkkoon striimaaminen ja dvb -tuki toimivat.

Brute force -optio

Välillä näytti tosin siltä, että tuosta ei valmista tule, joten valitsin myös brute-force tekniikan, eli menin ja ostin Verkkokaupasta Fuj:tech DVB-USB tikun, joka tukee H.264 lähetyksiä (Total Media soittimen avulla, joka tulee mukana). Maksoi 19,90 eur, mutta nyt näkyy Vista MCE:ssä (tosin tuon oman katseluohjelman kautta). Total Medialla katsottaessa Vista koneen (AMD Athlon 64 X2 5200+ / Radeon X1250 HDMI) CPU resurssit ovat 70%:ssa, kun mpeg2:ta purettaessa n. 20 %. Pyörii katkotta, kunhan pistää kaikki Vistan höpöhöpalvelut kiinni (kuten Windows search joka etsii jotain koko ajan, muttei löydä). Tämä olkoon varasuunnitelma, sillä VLC saaga jatkuu.

0.9.0:t pyörivät kyllä nyt molemmissa päissä, mutta näyttää että clienttinä toimiessaan udp uni- ja multicast ovat kosmisesti rikki… Tallennettua H.264 ts tiedostoa pääsin jo katsomaan, eli sillä pitäisi tosiaan toimia ainakin koodekin ja packetizerin. Striimaus vaan ei toimi nyt noilla versioila edes tavallisella mpeg2:lla.

Muut vaihtoehdot ? 

Legenda kertoo, että myös Dvbviewer -niminen ohjelma näyttäisi nuo millä tahansa BDA virittimellä Windowsissa. Maksaa 15 eur, hankala tilata. En testannut…

MVnet Blogissa kerrotaan, että katselu onnistuu myös Macissä Miglia TVMini ja EyeTV -tuotteiden avulla.

Lähimenneisyydessä muistan nähneeni myös MSI:n Digivox USB pulikoita, jotka lupasivat HD -purkua. En tosin muista oliko kyse MPEG2 HD:sta noissa tapauksissa. Lienee kuitenkin todennäköistä, että noita USB tikkuja on muitakin, millä temppu onnistuu.

PS. Vahingossa sain jo näkymään tuon Peking lähetyksen (kerran), mutta se näytti vain I-framet 🙂 Vielä siis lupaa, vaan ei anna. Pitää ensin selvittää mikä on rikkonut tuossa 0.9.0 clientissä verkon, jotta saisi edes ne tavalliset lähetykset taas näkymään..

Avainsanat: · , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.