Mediaräppänä on yksityinen ja omaksi huviksi aikanaan tehty sivusto. Sitä ylläpidettiin alun perin kierrätetyissä palvelimissa koska niiden hukkalämmöllä oikeastaan lämmitettiin varastotiloja. Sittemmin sähkö alkoi maksaa liikaa ja sivusto muutti virtuaalimaailmaan.
Kaikenlaista pientä on tullut pyöritettyä verkossa oikeastaan 90-luvun puolivälistä lähtien. Ensimmäinen kiinteä verkkoyhteys oli 64 kbit/s 4-johdinyhteys, jonka onnistuin saamaan asuessani vielä HOAS:illa. Muistona siitä on edelleen ääriponnistus opiskeluajoilta eli omalla rahalla hankittu Zyxel Prestige 153X WAN-reititin, josta löytyi tämä maaginen V.35 portti Nokian 4-johdinmodeemia varten. Pelkkä V.35 kaapelikin maksoi 600 markkaa vuokramodeemin ja reitittimen väliin. Mistään ei ilmaiseksi saanut tuohon aikaan oikeaa reititintä (Paitsi Ciscon IGS:n, mutta se huusi kuin hävittäjä eikä sitä voinut käyttää opiskelijakämpässä jossa joskus piti myös nukkua). Tuolloin 90-luvun lopussa palvelimena oli ties mitä Altos 2086, 386 DX/SX ym. lahjoituksena saatua roinaa, jota sitten konffattiin silmät ristissä kaiken yötä.
Tälle vuosituhannelle siirtyessä sivusto muutti eteisen hattuhyllylle Sun SparcStation20:een ja ensimmäiseen omaan kotiin saatiin huippunopea 1 Mbit/s DSL -yhteys. OS vaihtui nopeasti Solariksesta OpenBSD:hen. Aika äkkiä kyllästyin Sunin möykkään kaksiossa ja viritykset muuttivat Dell -läppäriin, jonka sain näyttö haljenneena. Viallinen näyttöpaneli vaan pois ja tilalle tuuletin. Levyt olivat sentään ulkoiset SCSI:t, Adaptecin 1480 PCMCIA SCSI-adapterin kautta. Tuohon aikaan nimittäin 2,5″ HDD:t olivat tajuttoman hitaita, eikä SSD:stä ollut vielä tietoakaan. Verkkokorteiksi kelpasivat USB1.1 adapterit, koska niiden nopeus riitti hyvin megan WAN -linjanopeuksille.
Tämä WordPressillä tehty sivusto sai alkunsa 2007 parista syliin pudonneista Sun -pavelimesta (Netra T1 ja X1). Niitä saattoi käyttää, koska samalla remontoin uuden asunnon pihavaraston lämpimäksi. Verkkoyhteytenä oli milloin minkäkin operaattorin ADSL, mutta julkisella kiinteällä IP:llä, niitä kun vielä silloin rahalla sai. Yleensä nopeus oli luokkaa 18/3 Mbit/s. Sunien teho-lämpö-ääni -suhde oli kuitenkin sen verran kehno, että näinä kalliin energian aikoina piti lopulta siirtää palvelu taas x86:een. Muutaman vuoden päästä uuden elämän saanut Pentium4 palvelin sitten simahti lopullisesti ja tilalle tuli kierrätetty IBM eServer x366 (vuonna 2011). Se jaksoi urheasti toisella powerillaan vielä vuoteen 2015 asti, mutta sopivia 3,5″ SCA ULTRA320 levyjä alkoi olla jo sen verran vaikea löytää että annoin periksi. Lisäksi julkisia kiinteitä osoitteita ei myöskään enää kuluttajayhteyksille saanut, joten tuli aika siirtää palvelin pilveen ja pihavarastoa lämmitettiin taas hetken sähköpatterilla.
2015 ja 2016 aikana sain taas peräkärryllisen perintö-ATK:ta varastoon ja niinpä kehiteltiin pojan kanssa kehitys- ja testausympäristö Docker konteille, joten sähköpatteri pääsi lomille. Varasto lämpiää taas HP:n Proliant DL380 G5 lämmittimillä, jotka eivät ihan heti lopu vaikka ukkonen ja ajanhammas onkin muutamasta päästänyt jo taikasavut pihalle. Varaosat eivät ihan heti lopu…
Mediaräppänä perustuu WordPress ohjelmistoon, jota on ryyditetty muutamalla laajennuksella sekä Cutline -teemalla, sekä muutamilla kätevillä laajennuksilla.
Ylläpitäjän tavoitat sähköpostitse webmaster@sinkko.org