Sinkko.org mediaräppänä

Mediaperheen pää-äänenkannattaja

Sinkko.org mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Kimmo

Mac digiboksina ja kaapelointi CAT-5e:n kautta

10. Helmikuuta 2011 · Ei Kommenttia

Suomen maanpäällisen digiverkon kanavat alkavat pikkuhiljaa siirtymään DVB -tekstitykseen ja alkoihan tuo YLE:n kanavien katselu ilman tekstejä kieltämättä jo leipäännyttämään. Olohuoneen tallennusjärjestely oli ihan itse kasaan tapulteltu Linux -softa, joka ei tekstitysstreamien tallennuksesta selvinnyt. Suoraan raakaa TS:ää tallentamaalla taasen en saanut riittävän helppoa ja vakaata ratkaisua aikaan, sellaista mitä perheen muutkin käyttäjät olisivat osanneet käyttää 😉 Kiitos ilmeisesti melko epästabiilin muksauksen, josta löytyy riittävästi valitettavaa lähes kaikkien kokeilemieni TS:ää toistavien ohjelmien kanssa. Tiedostojen korjailu Project-X:llä ei oikein tuntunut mukavalta ajatukselta.

Tuossa aiemmassa ratkaisussa Linux -purkki siis talletti halutut ohjelmat PS -muotoisina ja niitä katseltiin Vista Media Center -olohuone PC:n kautta. Media Center sittemmin vaihtui XBMC:ksi. Muita kokeiltuja toteutuksia olivat VLC, Haali Media Splitter sekä kaupalliset Elecard MPEG Player sekä Elecard MPEG-2 PlugIn for WMP. Mikään näistä ei lopulta suostunut toistamaan taivaalta talletettuja TS -muotoisia (as-is) tallenteita niin, että olisi voinut luottaa niiden toimintaan joka päivä. Erilaiset discontinuity- ja pakettien aikaleimaongelmat tulivat ja menivät päivästä ja kanavasta riippuen. Project-X ei ihan aina pystynyt tiedostoja korjaamaankaan. Aika usein Mplayer OS X 2 toisti tiedostot (se ei välitä pakettien aikaleimoista), mutta ohjelma on muuten mutaa. Mistähän tämä ongelma mahtaa lopulta johtua (Digita?) ?

Verkkokauppa.com mainosti sopivasti männävuotisia Minimacceja ja päätin kokeilla Elgato EyeTV -pohjaista ratkaisua. Perustikun ja sovelluksen saa 60 euron hintaan ja on todella hintansa väärtti!  Mac mini sen sijaan on normaalisti törkeän ylihintainen Suomessa. Projektin vaatimuksiin kuului myös mahdollisuus pitää tietokoneet poissa olohuoneesta, joten ratkaisu haluttujen kuvasignaalien siirrosta CAT-5e kaapelointia pitkin piti kehittää. Nopeasti kun toimi, niin kaupasta löytyi vielä 2 TB:n ulkoisia USB -kovalevyjä ilman “kasettimaksua”. Nopeus tuntuu riittävän, eikä Firewire kovalevystä ilmeisesti olisi juuri etua.

EyeTV on erinomaisen vakaasti toimiva sovellus, se on jo käynyt selväksi. Ainut miinus tulee melko insinöörimäisestä käyttöliittymästä, mutta tähän on ratkaisu vielä kehitteillä. Yksi vaihtoehto olisi viedä (export) sisältö johonkin muuhun mediatoistoympäristöön (Frontrow, XBMC, …,), mutta jos haluaa DVB -tekstityksen ja tekstitv:n toimivan, on syytä katsella tallenteet EyeTV:llä. Se ei muuten vielä kertaakaan ole nikotellut tallenteiden esittämisen kanssa.

Mac mini on siis laitetilassa ja sieltä yhteys TV:lle on toteutettu HDMI:n avulla. 2009 mallisessa minissä ei ole kuin DVI-ulostulo, joten muunnos DVI:stä HDMI:ksi pitää tehdä. Koska erillistä audiokaapelointia en halunnut toteuttaa, käytin tätä muunninta, jolla DVI:n ja Toslinkin saa muunnettua HDMI:ksi. CAT-5e kaapeloinnin kautta kuljettamista varten hankin nämä muuntimet. Vaikka liitosjohdot ovat CAT-6 ja kaapelointi tosiaan CAT-5e, ei arviolta 30 metrin matkalla 1080p jaksa kulkea, mutta 720p ja 1080i toimivat hyvin. Olkoot siis 1080i, kunnes ehdin taas tutkia olisiko asialle jotain tehtävissä. Kyseinen muunnin ei päästä EDID -dataa läpi, joten oikea resoluutio on asetettava esim. SwitchResX:llä.

Macin kontrolloimista varten on tarkoitus käyttää Logitech DiNovo Mini näppäimistöä. Näitä on ajoittain saanut mm. Stockmannin tarjouksesta alle 50 eurolla. Bluetooth ei kantanut tuota matkaa seinien läpi, joten toista CAT-kaapelia pitkin vedin vielä USB:n TV:n luokse. Siihen laitoin ulkoisen Bluetooth -sovittimen ja DiNovo toimii nyt mainiosti. Tutkimisen arvoinen laajennus kontrollointiin on myös IOSPIRIT:in Remote Buddy, jonka AJAX -laajennuksen kautta konetta (ja erityisesti EyeTV:tä) voi kontrolloida iPod Touch, iPhone ja iPad:in kautta. Mahdollisesti tästä saa rakenneltua esim. iPod Touch:in avulla riittävän yksinkertaisen käyttöliittymän muita perheenjäseniä varten.

Järjestelmä on nyt siis teknisesti kasassa, mutta käytettävyys ja käyttöliittymä kaipaa vielä hienosäätöä. Media Centeriä ja XBMC:tä osaavat perheen 4 ja 6 vuotiaatkin käyttää (Pikku Kakkonen löytyy kyllä, vaikka eivät osaa vielä kumpikaan lukea). Tämä tavoite kun vielä täyttyy, on projekti todella onnistunut. EyeTV ei ole kaatunut kertaakaan testijakson aikana (2 kk).

Pientä huomautettavaa saa kyllä TV (Sony KDL-40W2000), jonka “tehot” eivät riitä 720p/1080i/p signaalien yhteydessä kohinanpoistoon. Liiketoisto tökkii pahemman kerran, jos MPEG kohinanpoisto tai varsinainen kohinanpoisto ovat edes miedoimmalla asetuksellaan. No, ilmankin voi elää ja tässähän saa taas syyn vaihtaa televisiotakin uudempaan…

Lupaavalta näyttävät vielä kokeilemattomat EyeTV:n iPhone ja iPad integraatiotoiminnot. Näillä mahdollisesti saa kätevästi korvattua nykyisen etäkatseluratkaisun, joka on totetuttu SlingBox Pro:lla.

Avainsanat: · , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.