Sinkko.org Mediaräppänä

Mediaperheen näivettynyt pää-äänenkannattaja

Sinkko.org Mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Kimmo

Kelvottomat koneet

29. Joulukuuta 2008 · Ei Kommenttia

I love my fridge

Fucked-beyond-repair, tähän on tultu. Millään rahalla ei saa konetta, laitetta tahi muuta apparaattia, joka olisi uutena toimiva ja kestäisi edes takuuajan. Akuutin angstin selittää nyt 4 vuotta vanha jääkaappi, jota jo kerran takuuaikana (2 vuoden takuu) korjattiin ja joka pärähtii taasen rikki. Ja tietysti jouluaatonaattona.

Ihan vakavastikin asiaa kun pohtii, niin eihän oikeastaan mikään toimi kunnolla enää, edes uutena. Puhelimet, televisiot, autot, tietokoneet, nettiyhteydet, digikamerat ja niin edelleen. Hillittömän säätämisen, päivittämisen ja huoltamisen jälkeen useimmat saa käyttökuntoon, mutta joitain ei koskaan. Ilmeisesti oletetaan, että keskivertokäyttäjä ei pysty tai viitsi nähdä vaivaa pitää puoliaan, vaan marssii tylysti kauppaan ostamaan uuden. Mikäs siinä, jos olisi rajatta rahnaa, mutku.

Mistä tämä (omasta mielestäni viimeisen 10 vuoden aikainen kehitys) kertoo ? Hillittömästä säästämisestä ja tehostamisesta (=omistajien ahneus), globalisaatiosta, off-shoringista jne. Laitteiden valmistaminen on ulkoistettu valtameren taa paikkaan, jossa ne kyllä syntyvät, mutta millä toleransseilla ? Uutuutena tässä murheellisen planeetan saagassa on yksikertaisten elektroniikan komponenttienkin kelvottomuus.

Vastukset, kondensaattorit ja muutkin passiiviset komponentit ovat nykyään täyttä *skaa, eivätkä kestä edes paria vuotta normaalia kodinkonekäyttöä. Yhteinen nimittäjäkin löytyy (=valmistaja), mutta enpä viitsi tässä herjata nimellä.

Kotimaiset valmistajat ovat samalla asialla, kalliit (ennen korkealaatuiset) huonekalut Esplanadin varrelta tulevat rakennussarjoina, joissa eivät valmiiksi poratut reiät ole kohdillaan, ruuvit ja naulat on valettu ties mistä ongelmajätemetallista (kun sanon kansallishäväistys, voitte päätellä mistä huonekaluista puhun).

“Kotimaisen” paskahuusivalmistajan emalipytyn vesisäiliö pärähtää kierouttaan halki (3 vuotta vanha), tuleepahan samalla lattia pestyksi huolella koko alakerrasta. Samaisen apparaatin sisäiset muoviosat on valettu ilmeisesti samassa tehtaassa, missä Trabanttien rungot ja siten huuhtelumekanismin osia saa vaihtaa kerran vuodessa. Lähettivät sentään pussillisen varaosia veloituksetta kun saivat palautetta.

“Kotimaisen” sähkökomponenttivalmistajan (Kiinassa tehty) lattiatermostaatti sisälsi 8 ampeerille mitoitettuja 230v linjakomponentteja vaikka dokumentoitu maksimivirta on 10 ampeeria. Asia joka selvisi neljännen kokonaisen termostaatin vaihtamisen jälkeen ja kun ihmettelin päräyttävää käytöstä ja purin yhden atomeiksi. Asiasta kun valmistajalle huomautin, tuli postissa 5 termostaattia veloituksetta ilman kommentteja. Aivan käsittämätöntä. Toivottavasti eivät alihanki Olkiluodon ydinvoimalaan…

Surkea juttu. Onneksi ei haittaa, vaikka pyykki jää peseytymättä, auto käynnistymättä, puhelu puhumatta, kahvi juomatta, paskahuusi vetämättä ja niin edelleen. Kukaan ei kuole, mutta entäs jos olisinkin avaruusraketin kuljettaja. Vaihtaisin alaa. Laskutikku, sekstantti ja vaarin munamankeli arvoonsa. Taidan kaffeet pyöräyttää nuotiolla takapihalla.

PS. Ja se jääkaappi. Huoltoarvio hitusen alle 300 euroa, joista 1/3 hyvääpäivää -maksua (=tullaan paikalle). Vaan onnettomien saman valmistajan kodinkoneiden käyttäjien tukiryhmästä netistä löytyi vinkkiä ja korjausohje. Kätevä kaveri tekee itse, varaosa maksoi 1,83 euroa. Katso lisätietoja täältä.

Avainsanat: · , , , , , , , , , , , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.