Sinkko.org Mediaräppänä

Mediaperheen näivettynyt pää-äänenkannattaja

Sinkko.org Mediaräppänä header image 2

Artikkelin kirjoitti Kimmo

Yle Peking HD lähetyksen katsominen digiboksilla

13. Elokuuta 2008 · Ei Kommenttia

Yksi YLE Peking HD kanavan katsomiseen soveltuva digiboksi löytyi testiin Kiinan maasta, mallia Roadvox Electronics Shenzen GB310-T. Laite on low-end henkinen peltilaatikko -kategorian perusboksi. Tuotekuvauksen ja tilaustiedot löydät täältä. Minimitilaus näyttää olevan 100 kpl 🙂 . Valmistajalta löytyy myös malli ilman CI -paikkaa. Vastaavia bokseja on liikkunut myös mm. Humaxin ja Triaxin valmistamina (leimattuna protokappaleiksi).

Viritys onnistui Great Britain – English -esivalinnoilla moitteetta ja 720p muotoinen Yle Peking HD virittyi hetkessä. Liikkeenpehmennys on lyhyellä katsomisella on parempi kuin Vista/VLC/Fuj:tech yhdistelmässä (molemmat HDMI:llä kiinni samassa Sonyn paneelissa), mutta se johtunee PC -ratkaisun vaatimattomasta näytönohjaimesta ja siten puutteellisesta frame-ratesta. Toisaalta boksin kuva on huomattavasti PC -ratkaisua huonompi, kohinaa on tolkuttomasti ja tasaiset värialueet paljastavat pakkausartefakteja.

Boksissa ei erikoisuuksia juuri ole. Liitäntöjä mukavasti, joskin Ethernet ja USB tuntuvat jokseenkin tarpeettomilta (eivät näy olevan tuettuja tässä FW versiossa, paitsi tikulla tapahtuvaan FW flashaykseen). HDMI on tietysti luonnollinen liitäntä tällaiselle laitteelle. Scartit, komposiitti ja komponenttilähtö löytyvät myös. Äänelle analoginen stereo tai SPDIF.

Kaukosäädin on Kiinalaisen karu, kuten yleistuntumakin. Toteutus muilta osin sisältää Philipsin (jo lopetetun) NXP TD1600 sarjan tuner -modulin, Philipsin kanavadekooderin TDA10048HN, Davicomin Ethernet lastun DM900AE jne. Pääpiiri jäi selvittämättä, koska jäähdytyselementti on liimattu siihen kiinni. Low-end el-cheapo H.264 bokseja on Kiinassa ainakin STi:n piirisarjoilla toteutettuna tarjolla (esim. STi7000 ja STi7710 joka voisi hyvinkin olla tämän boksin sydän ominaisuuksiensa puolesta). Ko. piirisarja on alunperin julkaistu muistaakseni jo n. 10 vuotta sitten eli mistään hiljattaisesta innovaatiosta ei voitane puhua. Boksissa on 4 kpl Hynixin 256Mb 200Mhz DDR muistia (!?).

Lyhyen käyttötestin perusteella laite tekee suunnilleen sen minkä lupaa, mutta monipuolisimmat käyttötapaukset jäävätkin testaamatta (AC3/PCM lähtö, CI/CA jne). Laite virittää nopeasti myös MPEG2 kanavat ja ne toimivat, mutta kanavan vaihto on hidasta. LCN numerointi menee pieleen, kanavanumerointi alkaa 0:sta. Tekstitv:ssä on käytetty jotain ilmaista fonttia (ei EBU:n tekstitv -fonttia) ja se näyttää kauhealta. Lisäksi rivejä rendautuu väärin. Ääni ja tekstitysvalinnat tuntevat suomenkielen ja DVB-tekstitys yllättäen toimii. Tekstityslayerin rendaus toimii huonosti ja se saa tekstitysfontin näyttämään karkealta.

720p tilassa tavalliset MPEG2 kanavat (eli 576i) näyttävät huonolta. Yllättäen tilanne paranee kun ulostuloksi asettaa 1080i:n. Laitteen kuvankäsittelyominaisuuksissa täytyy olla vikaa tai Sonyn KDL40W2000 panelilla on ongelma. 720p PC:stä HDMI:llä otettuna on kuitenkin moitteeton, joten se kielii boksin puutteista. Pienen säätämisen jälkeen 1080i skaalatusta MPEG2 kuvasta saa lähes yhtä hyvän kuin television integoidun DVB-T virittimen kuvasta, eli hurraamista ei ole. Boksi on epäherkkä ja hikkaa heti, jos signaali on haaroitettu ennen sille tuontia. Ajoittain äänessä kuuluu napsumista intensiteetin funktiona (vika ei poistu edes virtabootilla, joten voi johtua myös lähetteestä). Huonolla antennisignaalilla boksin videodekooderi kaatuu, eikä tokene kuin virtabootista.

Tällaisenaan laite ei Suomen markkinoille soveltuisi (maa-asetukset puuttuvat, LCN ei toimi, tekstitv on kälyinen), mutta epäilemättä marginaalisella softapäivityksellä sekin onnistuisi. Toteutuksen laatu vertautuu alle 100 euron perusbokseihin, arvoitukseksi jää kuinka paljon 720p/1080i, HDMI ja H.264 -purku hintaa nostavat. Itse maksaisin tästä maksimissaan reilun 100 euroa (senkin HD huumassa, josta tulisi kyllä morkkis) ja käypäinen hinta tämän laatuisesta peruslaitteesta olisi reilusti alle satasen, jos kaikki tarvittavat perustoiminnot ovat käytettävissä. Laite vastaa markettien halpistarjouksia, vastaavan laitteen ilman MPEG4 ominaisuuksia saisi alle viidellä kympillä tänä päivänä.

Sinänsä lupaavaa, että nyrkkipajan kokoinen valmistaja tarjoaa näin vaatimattomia DVB-T HD bokseja markkinoille. Se lupaa, että tarjontaa on sitten kun palveluitakin. Usvapiirtolähetyksiin palaaminen tekee pahaa, sillä kyllä 720p kuva kaikkine tässä esiteltyine puutteinenkiin onkin merkittävä parannus kuvanlaatuun digitv:ssä.

Alla muutamia kuvia laitteesta:

Avainsanat: · , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommenttia tähän mennessä ↓

  • Miksei kukaan kommentoi...

Kirjaudu kommentoidaksesi.